Sommelierska selekcija

SOMMELIERSKA SELEKCIJA 2017 - rezultati:

ŠPargelj vina, vina k špargljevim in zelenjavnim jedem – Sommelierska Selekcija 2017:
Sauvignon, 2016, suho, Vino Kušter, Štajerska Slovenija
Sauvignon, 2016, suho, Vino Greif, Štajerska Slovenija
Pinela, 2016, suho, Vino Marc, Vipavka dolina
Sauvignon, 2016, suho, Falot, Štajerska Slovenija
Sauvignon, 2015, suho, Hiša vin Emino, Štajerska Slovenija
Laški rizling, 2016, suho, Vino Gaube, Štajerska Slovenija
Zelen, 2015, suho, Vidus, Vinarstvo Trošt, Vipavska dolina
Sauvignon & sivi pinot, 2016, suho, P&F Jeruzalem, Štajerska Slovenija
Sauvignon, 2016, suho, Vino Vračko, Štajerska Slovenija
Sauvignon, 2016, suho, Zlati grič, Štajerska Slovenija
Beli pinot, 2015, suho, Valter Sirk, Goriška Brda

Vina k ribjim jedem – Sommelierska Selekcija 2017:
Malvazija, 2016, suho, Vina Bordon, Slovenska Istra
Sivi pinot, 2015, suho, Gönc Winery, Štajerska Slovenija
Chardonnay, 2015, suho, Vino Wine Simčič Karol, Igor in Marjan, Goriška Brda
Malvazija, 2015, suho, Vina Zaro, Slovenska Istra

Vina k jedem iz govedine in divjačine – Sommelierska Selekcija 2017:
Merlot, 2007, suho, Brič, Slovenska Istra
Teranton, 2011, suho, Vinakras, Kras
Merlot, 2013, suho, Vina Berce, Vipavska dolina
Merlot Capo d'Istria, 2011, suho, Vinakoper, Slovenska Istra
Modra frankinja Prestige, 2011, suho, Kmečka zadruga Krško, Bizeljsko Sremič
Cabernet sauvignon, 2015, suho, Vinarstvo Čebron, Vipavska dolina
Rdeča zvrst Tressa rdeče, 2015, suho, Vina Sveti Martin, Vipavska dolina

Goban, vina h gobjim jedem – Sommelierska Selekcija 2017:
Modra frankinja Modri Zajc, 2011, suho, Vina Zajc, Dolenjska
Rdeča zvrst Virus 3, 2013, suho, Vina Sosolič, Goriška Brda
Modra frankinja Eminet, 2015, suho, Hiša vin Emino, Štajerska Slovenija
Modra frankinja, 2011, suho, Dolc 1834, Bela krajina
Zweigelt, 2015, suho, Vina Bračko, Štajerska Slovenija
Modra frankinja Pullus, 2015, suho, Ptujska klet vinarstvo, Štajerska Slovenija

Sommelier selection 2017 – laški rizling:
Laški rizling Terase, 2015, polsuho, Vino Greif, Štajerska Slovenija
Laški rizling, 2016, suho, Vinogradi Horvat, Štajerska Slovenija

Sommelier selection 2017 – sauvignon:
Sauvignon, 2016, suho, Vino Kušter, Štajerska Slovenija
Sauvignon Pullus, 2016, suho, Ptujska klet vinarstvo, Štajerska Slovenija

Sommelier selection 2017 – rumeni muškat:
Rumeni muškat, 2016, polsladko, Vino Valdhuber Čeh, Štajerska Slovenija
Rumeni muškat, 2016, polsladko, Vina Senekovič, Štajerska Slovenija

Sommelier selection 2017 – bela zvrst:
Bela zvrst White Star, 2015, suho, Vino Kupljen – Jeruzalem Svetinje, Štajerska Slovenija

Sommelier selection Best of White 2017, najboljša bela vina:
Sauvignon, 2016, suho, Vino Kušter, Štajerska Slovenija

Sommelier selection Best of Red 2017, najboljša rdeča vina:
Teran ptp Prestige, 2014, suho, Vinakras, Kras

Sommelier selection Best of Rosé 2017, najboljša rosé vina:
Rosé, 2016, suho, Posestvo Štokelj, Vipavska dolina

Sommelier selection Best of Old Vintages 2017, najboljša arhivska vina:
Sauvignon arhivsko vino, 1971, polsladko, Ptujska klet vinarstvo, Štajerska Slovenija

Sommelier selection Best of Sweet 2017, najboljša slajša vina:
Šipon Rapsodia Saporum, suhi jagodni izbor, 2011, sladko, Vinogradništvo Cvitanič, Štajerska Slovenija
Renski rizling jagodni izbor, 2000, sladko, Vinogradništvo Kaloh, Štajerska Slovenija
Traminec Gala, Palovo ledeno vino, 2008, sladko, Vinogradništvo Mlaker, Štajerska Slovenija
Renski rizling izbor, 2015, sladko, Vinogradništvo Kaloh, Štajerska Slovenija
Sivi pinot, 2016, polsladko, Vina Avos, Štajerska Slovenija
Šipon, 2015, polsladko, Vinogradništvo družina Kos, Štajerska Slovenija
Sauvignon Meranovo, jagodni izbor, 2007, sladko, UM, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, Štajerska Slovenija

Sommelier selection Best of Sparkling 2017, najboljša peneča vina pridelana po klasični metodi:
Penina Rosé, 2014, zelo suho, Vino Valdhuber, Štajerska Slovenija
Penina No. 1, brut, Istenič, Bizeljsko Sremič
Zlata radgonska penina, 2007, brut nature, Radgonske gorice, Štajerska Slovenija
Penina Diona brut nature, 2010, brut nature, Hiša vina Doppler, Štajerska Slovenija

Tekmovanje Sommelierska selekcija 2017 je potekalo v torek, 7. marca 2017. Za naklonjenost 29 članske sommelierske komisije se je potegovalo 58 vinarjev, ki so prijavili 173 različnih vin.
 

 

Sommelierska selekcija

Akcija se prične z delom v sommelierski komisiji, kjer vinski svetovalci izbirajo vina, ki se idealno družijo s posameznimi sklopi jedi. V komisiji sodelujejo sommelierji. Ti strokovnjaki izbirajo med vini, ki jih vinarji prijavijo na razpis za sodelovanje. Pokušnja in izbira vin k posameznim sklopom jedi je »slepa«, ocenjevalci ne poznajo nobenih podatkov o vinu. Njihova naloga je izbrati vina, ki jih priporočajo k ŠPargljevim - zelenjavnim jedem, vina k jedem iz govedine in divjačine in vina k ribjim jedem v akciji "Sommelierska selekcija" in izbira vina posamezne sorte, ki so najboljši spremljevalec kulinariki. 

Sommelierska komisja izbira vina v naslednjih kategorijah:
- ŠPargelj vina, vina k špargljevim in zelenjavnim jedem
- Vina k jedem iz govedine in divjačine
- Vina k ribjim jedem
- Goban, vina k gobjim jedem
- Sommelier selection za penine pridelane po klasični metodi
- Sommelier selection za posamezno sorto (sodelujejo lahko vse sorte)

Najbolje rangirana vina iz posamezne kategorije prejmejo naziv in diplomo:
- Sommelier selection Best of Sweet, najboljša slajša vina 
- Sommelier selection Best of White, najboljša bela vina 
- Sommelier selection Best of Red, najboljša rdeča vina 
- Sommelier selection Best of Rosé, najboljša rosé vina 
- Sommelier selection Best of Old vintages, najboljša arhivska vina 
- Sommelier selection Best of Orange, najboljša oranžna vina 
- Sommelier selection Best of Sparkling, najboljša peneča vina pridelana po klasični metodi

Le najbolje ocenjena vina sommelierskega izbora, ki obenem zadostijo merilom iz strogega pravilnika, lahko sodelujejo v akciji »Sommelierska selekcija«. Ta sommeliersko izbrana vina se lahko označujejo s posebnimi znamkami – označbami v obliki znamkice na steklenici.

Označena vina širšemu krogu močno olajšajo razmislek o izbiri idealnega vina k posamezni jedi in navajajo konzumente na kulturno, umirjeno in kakovostno prehranjevanje. 

V nadaljevanju se pod vodstvom Zavoda za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino načrtujejo dodatne promocijske aktivnosti. Zgodbe se bodo nadaljevale na skupnih predstavitvah, kulinaričnih doživetjih v dobrih gostinskih lokalih, kjer bodo kuharji pripravljali dneve, tedne ali celo mesece jedi, ki se idealno nadgrajujejo s sommelierskio izbranimi vini.

Aktivnosti izhajajo iz tradicije »ŠPargelj vin«. Vse marketinške in kulinarične aktivnosti že od prve izbire naprej usmerja in vodi Zavod Slovino. Pri izvedbi akcije aktivno partnersko sodelujejo strokovne institucije, društva ter mnogi gostinci in mediji, ki podpirajo eno-gastronomski razvoj.
 

 

 

 

Mnenja
Dejan Baier, Zavod SloVino

Sommelier ljubitelj je izobraževanje, kjer se združita prijetno okušanje in pridobivanje znanj.

E-Vinske novice

Želite prejemati e-vinske novice? Prijava

"KOMAR JE REKEL ŽABI: BOLJE JE UMRETI V VINU, KOT ŽIVETI V VODI"