Sommelierska selekcija

Tekmovanje Sommelierska selekcija 2019 je potekalo v sredo, 20. marca 2019, v veliki dvorani Zavoda SloVino. Za naklonjenost 31 članske sommelierske komisije se je potegovalo 218 različnih vin.

 

ŠPargelj vina, vina k špargljevim in zelenjavnim jedem – Sommelierska Selekcija 2019

Šipon, 2018, suho, Hiša vina Doppler, Štajerska Slovenija

Šipon, 2017, suho, Pra-vino – Družinsko posestvo Čurin-Prapotnik, Štajerska Slovenija

Beli pinot Premium, 2017, suho, Klet Krško – Kmečka zadruga Krško z.o.o., Bizeljsko-Sremič

Sauvignon, 2018, suho, Vino Valdhuber Čeh, Štajerska Slovenija

Sauvignon Pullus, 2018, suho, Ptujska klet, Štajerska Slovenija

Zeleni silvanec, 2018, suho, Vino Gaube, Štajerska Slovenija

Sauvignon, 2018, suho, Vino Valdhuber, Štajerska Slovenija 

Beli pinot, 2018, suho, Vino Jarc, Štajerska Slovenija

Zelen, 2017, suho, Petrič Urban, Vipavska dolina

Rebula, 2017, suho, Čarga 1767, Goriška Brda

Sauvignon & sivi pinot, bela zvrst, 2018, suho, Puklavec Family Wines, Štajerska Slovenija

Sivi pinot, 2018, suho, Zlati grič, Štajerska Slovenija

 

Vina k jedem iz govedine in divjačine – Sommelierska Selekcija 2019

Merlot Barrique, 2004, suho, Zaloščan vina De Adami, Vipavska dolina

Barbera, 2013, suho, San Martin Wines – Miran Kavčič, Vipavska dolina

Cabernet sauvignon Lanthieri, 2017, suho, Vipava 1894, Vipavska dolina

Teran Prestige, 2016, suho, Vinakras z.o.o. Sežana, Kras

Cabernet sauvignon, 2013, suho, Vina Božič, Slovenska Istra

Shiraz, 2018, suho, Kmetija Jogan, Slovenska Istra

Cabernet sauvignon, 2017, suho, Rokovi vinogradi, Goriška Brda

 

Vina k ribjim jedem – Sommelierska Selekcija 2019

Laški rizling Pullus, 2017, suho, Ptujska klet, Štajerska Slovenija

Malvazija, 2018, suho, Kmetija Jogan, Slovenska Istra

 

Goban, vina h gobjim jedem – Sommelierska Selekcija 2019

Modri pinot, 2010, suho, Zaloščan vina De Adami, Vipavska dolina

Modri pinot, 2016, suho, Sanctum – MP International d.o.o., Štajerska Slovenija

Modri pinot, 2016, suho, Klet Kregar, Štajerska Slovenija

Cabernet sauvignon, 2015, suho, Kraljič, Vipavska dolina

Modri Zajc, modra frankinja, 2017, suho, Zajc, Dolenjska

Modra frankinja, 2017, suho, Hiša vin Emino, Štajerska Slovenija

 

Vina k prleški gibanici – Sommelierska Selekcija 2019

Laški rizling, pozna trgatev, 2008, polsuho, Vinogradništvo Krampač, Štajerska Slovenija

Rumeni muškat, 2018, polsladko, Vino Hlade, Štajerska Slovenija

Rumeni muškat Maxus, 2018, polsladko, Škrget vino, Štajerska Slovenija

Veronika, bela zvrst, 2015, polsladko, Vinogradništvo družina Kos, Štajerska Slovenija

 

Vina k prekmurski gibanici – Sommelierska Selekcija 2019

Rumeni muškat, 2018, polsladko, Vino Hlade, Štajerska Slovenija

Traminec, 2018, polsladko, Radgonske gorice, Štajerska Slovenija

Traminec, 2017, polsladko, Turistična kmetija Puhan, Prekmurje

 

PortoRosé2 – Rosé Sommelier selection 2019 za mirna rosé vina

Modri pinot Antik rosé, 2018, suho, Vina Jarkovič, Dolenjska  

Rosé, zweigelt, 2017, suho, Vino Jamnik, Štajerska Slovenija

 

PortoRosé2 – Rosé Sommelier selection 2019 za peneča rosé vina

Zlata radgonska penina rosé, extra suho, Radgonske gorice, Štajerska Slovenija

Rosé penina, 2016, zelo suho, Vino Valdhuber, Štajerska Slovenija 

 

Sommelier selection Best of Sparkling 2019, najboljša peneča vina

Zlata radgonska penina, 2012, brut, Radgonske gorice, Štajerska Slovenija

Victoria, 2010, brut, Vina Kauran, Štajerska Slovenija

Diona, 2010, brut nature, Hiša vina Doppler, Štajerska Slovenija

Jurij penina chardonnay, 2015, extra brut, Vino Vračko, Štajerska Slovenija        

Penina Edition, 2015, extra brut, Vino Kušter, Štajerska Slovenija

 

Sommelier selection Best of Sweet 2019, najboljša slajša vina

Rumeni muškat, 2018, polsladko, Vino Hlade, Štajerska Slovenija

Laški rizling, suhi jagodni izbor, 2003, sladko, Vinarstvo Anderlič, Štajerska Slovenija

 

Sommelier selection Best of White 2019, najboljša bela vina

Šipon Seven Numbers, 2016, suho, Puklavec Family Wines, Štajerska Slovenija

 

Sommelier selection Best of Red 2019, najboljša rdeča vina

Modri pinot, 2010, suho, Zaloščan vina De Adami, Vipavska dolina

 

Sommelier selection Best of Old vintages 2019, najboljša arhivska vina

Traminec, izbor, 1993, sladko, Ptujska klet , Štajerska Slovenija

Merlot Barrique, 2004, suho, Zaloščan vina De Adami, Vipavska dolina

 

Sommelier selection Best of Cuvée 2019, najboljše bele zvrsti

Ta star, bela zvrst, 2015, suho, Čarga 1767, Goriška Brda

 

Sommelier selection Best of Cuvée 2019, najboljše rdeče zvrsti

Matura, rdeča zvrst, 2013, suho, San Martin Wines – Miran Kavčič, Vipavska dolina

 

Sommelier selection 2019 – chardonnay

Chardonnay, 2018, suho, Vipava 1894, Vipavska dolina

Chardonnay Albiana, 2017, suho, Žaren, Dolenjska

 

Sommelier selection 2019 – laški rizling

Laški rizling, suhi jagodni izbor, 2003, sladko, Vinarstvo Anderlič, Štajerska Slovenija

Laški rizling, pozna trgatev, 2008, polsuho, Vinogradništvo Krampač, Štajerska Slovenija

Laški rizling, 2018, suho, Vino Gaube, Štajerska Slovenija

 

Sommelier selection 2019 – renski rizling

Renski rizling, 2017, suho, Vino Valdhuber, Štajerska Slovenija

 

Sommelier selection 2019 – sauvignon

Sauvignon, 2018, polsuho, Vinogradi Horvat, Štajerska Slovenija

Sauvignon, 2017, suho, Vina Zavec, Štajerska Slovenija

 

Sommelier selection 2019 – sivi pinot

Sivi pinot Rutilus, 2017, suho, Vino Kušter, Štajerska Slovenija

 

Sommelier selection 2019 – šipon

Šipon, 2018, suho, Hiša vina Doppler, Štajerska Slovenija

Bellatrix, 2016, suho, Vino Kupljen, Štajerska Slovenija

Šipon Seven Numbers, 2016, suho, Puklavec Family Wines, Štajerska Slovenija

 

Sommelier selection 2019 – rumeni muškat

Rumeni muškat, 2018, polsladko, Vino Hlade, Štajerska Slovenija

Rumeni muškat, 2018, polsladko, Vino Leber, Štajerska Slovenija

 

Sommelier selection 2019 – traminec

Traminec, 2017, polsladko, Turistična kmetija Puhan, Prekmurje

 

Sommelier selection 2019 – modra frankinja

Modra frankinja Premium, 2017, suho, Klet Krško – Kmetijska zadruga Krško z.o.o., Bizeljsko-Sremič

 

Sommelier selection 2019 – modri pinot

Modri pinot, 2010, suho, Zaloščan vina De Adami, Vipavska dolina

Modri pinot, 2016, suho, Sanctum – MP International d.o.o., Štajerska Slovenija

 

Sommelier selection 2019 – merlot

Merlo Barrique, 2004, Zaloščan vina De Adami, Vipavska dolina

Merlot, 2017, suho, Barkola, Vipavska dolina

Merlot, barrique, 2015, suho, Vinska klet Pregeljc, Vipavska dolina

 

 

Komisije so sestavljali:

KOMISIJA A

Predsednik: Janez Verboten

Člani:

Tatjana Kušar

Tinca Vomer

Branko Žlof

Dušan Kelbič

Maja Knez

Gorazd Šifrer

Rajko Hojs

Matjaž Ledinek

Borut Godec

 

KOMISIJA B

Predsednik: Dejan Baier

Člani:

Tomaž Vozelj

Matjaž Kovačič

Bogomir Remih

Marta Kotnik

Boštjan Plot

Amadeja Tacer

Jernej Lubej

Nina  Petrič

Marko Zabavnik

Bruno Windisch

 

KOMISIJA C

Predsednik: Alojz Cedula

Čani:

Monika Maček Vnuk

Milan Pobrnik

Vanja Mramor

Dušan Kalanj

Slavica Slanič

Klemen Sevšek

Peter Rataj

Darinko Kores

Maksimiljan Kadivec

Mnenja
Janez Verboten, vinski strokovnjak

Ob upoštevanju, da slušatelji poizkusijo 86 različnih domačih in tujih vin, poslušajo 32 ur predavanj in delavnic, se udeležijo sommelierskega delovnega kosila in prejmejo posrebreno sommeliersko insignijo.

E-Vinske novice

Želite prejemati e-vinske novice? Prijava

"DECEM REGULAE BIBENDI
ali
O ČEM SE MORA VSAK ČLOVEK POUČITI, KI HOČE DESET KOZARCEV VINA SPITI:

1.Dvigni prvi kozarec, če je ta pravi, saj kot med ti telo in dušo pozdravi.

2. Če hočeš, no ja, tudi drugega vzami, saj ta te še namreč povsem ne omami.

3. Le izpij, dragi, tudi tretjega do dna, če tvoja modrost še kako mero pozna.

4. Četrtega kozarca se ti je bati, zato se z njim le nikar preveč ne brati.
5. Že peti kozarec pred tvojimi usti? Vendar premisli in kar rajši ga pusti!

6. S šestim kozarcem pa proč kar brez pardona, sicer še postal boš kršilec zakona.

7. Nikar se še s sedmim ne delaj umnega, saj zagotovo stori te neumnega.

8. Kdor hoče celo osmega vase zliti, učen mož zagotovo ne more biti.

9. Po devetem nikdar ne boš rok stegoval, če se ti gnusi biti neumna žival.

10. Desetega na hitro po grlu spravi in kar brž si še tudi krsto pripravi."